Промоции

Месопотамия и Източна Турция
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки Транспорт: Самолет
Маршрут
София – Истанбул – Адъяман – Шанлъурфа – Диарбекир – Мардин – Ван – Гьобеклитепе – Ъгдър – Карс – Истанбул – София


Дати на отпътуване
22.09.2023 г.


Програма
1-ви ден София – Истанбул – Адъяман
Среща на летище София за полет до Адъяман с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Адъяман в 18:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Адъяман.

2-ри ден Адъяман – планината Немрут – мостът Джендере – Харан – Гьобекли тепе - Урфа
Закуска.
Посещение на планината Немрут със скулптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е.
Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римската армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Урфа. По пътя посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.
Гьобекли тепе, най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Урфа.

3-ти ден Шанлъурфа - Диарбекир
Закуска.
Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Отпътуване към Диарбекир. Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640г. името му е променено на Диарбекир. Посещение на Черната крепост на Диарбекир. По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, първоначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе.
Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. джамията Улу е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, изградени над река Тигър.
Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети или да пазарувате. Вечеря в хотела. Нощувка в Диарбекир.

4-ти ден Диарбекир - Мардин
Закуска.
Отпътуване за Мардин. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановия манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква.
Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие.
Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

5-ти ден Мардин – Мидият - Ван
Закуска.
Посещение на Останките от античния град Дара на 34 километра югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от персийският цар Дарий. Митичния град Дара е едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Според източниците в своя разцвет града е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал едва 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат.
Отпътуване за Мидият, чиято стара част прилича на Мардин. Посещение на конака. Градът е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Сурияните са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, което от своя страна им помага да правят и най-хубавото вино в целия район. Разходка в града.
Отпътуване за Ван. Вечеря. Нощувка във Ван.

6-ти ден Ван – Догубеязит - Ъгдър
Закуска. Посещение на градската крепост, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту. Друга известна забележителност тук са Ванските котки – бяла козина и изумрудени или кехлибарени очи, защитен вид.
Посещение на о. Акдамар в езерото Ван. Има легенда, свързана с името на острова. Благородник се влюбил в красиво момиче на име Тамар и посещавал острова всяка вечер, за да я види. Докато преминавал езерото през една бурна нощ, лодката му се преобръща, апоследните думи, които казва преди да се удави били „Ах Тамар“. Тамар, очаквала пристигането на любимия си, умира скоро след като разбрала за смъртта му. От тогава островът е наричан "Ach Tamar" (Aght'amar).
Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Ъгдър.

7-ми ден Ъгдър - Карс
Закуска.
Отпътуване към Карс. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани, наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути. Посещение на крепостта, улиците и сгради. Посещение на музея на кашкавала и сиренето в Карс. Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Карс.

8-ми ден Карс – Истанбул - София
Трансфер до летището за полет до София през Истанбул. Кацане в София в 20:25ч.
Цени
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Адъяман и Карс – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3* и 4*;
 • Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;
 • Доплащане при група 12-14 души – 140лв.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 140лв.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43

Хотели по програмата
 
2530 лв.
Хотел в Диарбекир
Истанбул, Турция
2590 лв.
Хотел в Адъяман
Истанбул, Турция
Дестинация
Истанбул, Турция
Транспорт
Самолет
Продължителност
8 дни / 7 нощувки
Маршрут
София – Истанбул – Адъяман – Шанлъурфа – Диарбекир – Мардин – Ван – Гьобеклитепе – Ъгдър – Карс – Истанбул – София
Дати на отпътуване
22.09.2023 г.
Код на оферта
26055
Запитване
Цени от
2590лв.
Програма
1-ви ден София – Истанбул – Адъяман
Среща на летище София за полет до Адъяман с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Адъяман в 18:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Адъяман.

2-ри ден Адъяман – планината Немрут – мостът Джендере – Харан – Гьобекли тепе - Урфа
Закуска.
Посещение на планината Немрут със скулптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е.
Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римската армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Урфа. По пътя посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.
Гьобекли тепе, най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Урфа.

3-ти ден Шанлъурфа - Диарбекир
Закуска.
Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Отпътуване към Диарбекир. Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640г. името му е променено на Диарбекир. Посещение на Черната крепост на Диарбекир. По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, първоначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе.
Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. джамията Улу е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, изградени над река Тигър.
Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети или да пазарувате. Вечеря в хотела. Нощувка в Диарбекир.

4-ти ден Диарбекир - Мардин
Закуска.
Отпътуване за Мардин. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановия манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква.
Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие.
Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

5-ти ден Мардин – Мидият - Ван
Закуска.
Посещение на Останките от античния град Дара на 34 километра югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от персийският цар Дарий. Митичния град Дара е едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Според източниците в своя разцвет града е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал едва 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат.
Отпътуване за Мидият, чиято стара част прилича на Мардин. Посещение на конака. Градът е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Сурияните са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, което от своя страна им помага да правят и най-хубавото вино в целия район. Разходка в града.
Отпътуване за Ван. Вечеря. Нощувка във Ван.

6-ти ден Ван – Догубеязит - Ъгдър
Закуска. Посещение на градската крепост, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту. Друга известна забележителност тук са Ванските котки – бяла козина и изумрудени или кехлибарени очи, защитен вид.
Посещение на о. Акдамар в езерото Ван. Има легенда, свързана с името на острова. Благородник се влюбил в красиво момиче на име Тамар и посещавал острова всяка вечер, за да я види. Докато преминавал езерото през една бурна нощ, лодката му се преобръща, апоследните думи, които казва преди да се удави били „Ах Тамар“. Тамар, очаквала пристигането на любимия си, умира скоро след като разбрала за смъртта му. От тогава островът е наричан "Ach Tamar" (Aght'amar).
Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Ъгдър.

7-ми ден Ъгдър - Карс
Закуска.
Отпътуване към Карс. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани, наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути. Посещение на крепостта, улиците и сгради. Посещение на музея на кашкавала и сиренето в Карс. Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Карс.

8-ми ден Карс – Истанбул - София
Трансфер до летището за полет до София през Истанбул. Кацане в София в 20:25ч.
Допълнителна информация
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Адъяман и Карс – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3* и 4*;
 • Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;
 • Доплащане при група 12-14 души – 140лв.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 140лв.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43
Хотели по програмата
Истанбул, Турция
Цени от
2530 лв.
Истанбул, Турция
Цени от
2590 лв.

Месопотамия и Източна Турция

Месопотамия и Източна Турция
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки Транспорт: Самолет
Маршрут
София – Истанбул – Адъяман – Шанлъурфа – Диарбекир – Мардин – Ван – Гьобеклитепе – Ъгдър – Карс – Истанбул – София


Дати на отпътуване
22.09.2023 г.


Програма
1-ви ден София – Истанбул – Адъяман
Среща на летище София за полет до Адъяман с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Адъяман в 18:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Адъяман.

2-ри ден Адъяман – планината Немрут – мостът Джендере – Харан – Гьобекли тепе - Урфа
Закуска.
Посещение на планината Немрут със скулптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е.
Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римската армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Урфа. По пътя посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.
Гьобекли тепе, най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Урфа.

3-ти ден Шанлъурфа - Диарбекир
Закуска.
Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Отпътуване към Диарбекир. Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640г. името му е променено на Диарбекир. Посещение на Черната крепост на Диарбекир. По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, първоначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе.
Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. джамията Улу е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, изградени над река Тигър.
Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети или да пазарувате. Вечеря в хотела. Нощувка в Диарбекир.

4-ти ден Диарбекир - Мардин
Закуска.
Отпътуване за Мардин. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановия манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква.
Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие.
Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

5-ти ден Мардин – Мидият - Ван
Закуска.
Посещение на Останките от античния град Дара на 34 километра югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от персийският цар Дарий. Митичния град Дара е едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Според източниците в своя разцвет града е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал едва 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат.
Отпътуване за Мидият, чиято стара част прилича на Мардин. Посещение на конака. Градът е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Сурияните са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, което от своя страна им помага да правят и най-хубавото вино в целия район. Разходка в града.
Отпътуване за Ван. Вечеря. Нощувка във Ван.

6-ти ден Ван – Догубеязит - Ъгдър
Закуска. Посещение на градската крепост, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту. Друга известна забележителност тук са Ванските котки – бяла козина и изумрудени или кехлибарени очи, защитен вид.
Посещение на о. Акдамар в езерото Ван. Има легенда, свързана с името на острова. Благородник се влюбил в красиво момиче на име Тамар и посещавал острова всяка вечер, за да я види. Докато преминавал езерото през една бурна нощ, лодката му се преобръща, апоследните думи, които казва преди да се удави били „Ах Тамар“. Тамар, очаквала пристигането на любимия си, умира скоро след като разбрала за смъртта му. От тогава островът е наричан "Ach Tamar" (Aght'amar).
Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Ъгдър.

7-ми ден Ъгдър - Карс
Закуска.
Отпътуване към Карс. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани, наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути. Посещение на крепостта, улиците и сгради. Посещение на музея на кашкавала и сиренето в Карс. Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Карс.

8-ми ден Карс – Истанбул - София
Трансфер до летището за полет до София през Истанбул. Кацане в София в 20:25ч.
Цени
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Адъяман и Карс – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3* и 4*;
 • Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;
 • Доплащане при група 12-14 души – 140лв.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 140лв.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43

Хотели по програмата
 
2530 лв.
Хотел в Диарбекир
Истанбул, Турция
2590 лв.
Хотел в Адъяман
Истанбул, Турция
Дестинация
Истанбул, Турция
Транспорт
Самолет
Продължителност
8 дни / 7 нощувки
Маршрут
София – Истанбул – Адъяман – Шанлъурфа – Диарбекир – Мардин – Ван – Гьобеклитепе – Ъгдър – Карс – Истанбул – София
Дати на отпътуване
22.09.2023 г.
Код на оферта
26055
Запитване
Цени от
2590лв.
Програма
1-ви ден София – Истанбул – Адъяман
Среща на летище София за полет до Адъяман с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Адъяман в 18:35ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Адъяман.

2-ри ден Адъяман – планината Немрут – мостът Джендере – Харан – Гьобекли тепе - Урфа
Закуска.
Посещение на планината Немрут със скулптурите на боговете. Немрут е висока 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На връха е издигната надгробна могила, датираща от I в.пр.н.е., заобиколена от деветметрови каменни фигури на богове, лъвове и орли. Построена е от царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е.
Разглеждане на мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север. Предполага се, че е построен от легионите на римската армия, за да могат да започнат война с Партия. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Урфа. По пътя посещение на Харан - според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. До Харан се намирало светилището на лунния бог Син.
Гьобекли тепе, най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Според някои археолози Гьобекли тепе е най-древното светилище, изследвано някога. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Урфа.

3-ти ден Шанлъурфа - Диарбекир
Закуска.
Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и спасил Авраам. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Отпътуване към Диарбекир. Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640г. името му е променено на Диарбекир. Посещение на Черната крепост на Диарбекир. По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, първоначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе.
Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. джамията Улу е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, изградени над река Тигър.
Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети или да пазарувате. Вечеря в хотела. Нощувка в Диарбекир.

4-ти ден Диарбекир - Мардин
Закуска.
Отпътуване за Мардин. Ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановия манастир, заради цвета на камъните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската православна църква.
Мардин често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Ще направим кратка пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим, заедно с медресето Касъмие.
Следва свободно време, през което може да опитаме локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка в Мардин.

5-ти ден Мардин – Мидият - Ван
Закуска.
Посещение на Останките от античния град Дара на 34 километра югоизточно от Мардин. В миналото градът е бил важно място в Горна Месопотамия. Името си носи от персийският цар Дарий. Митичния град Дара е едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Според източниците в своя разцвет града е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал едва 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат.
Отпътуване за Мидият, чиято стара част прилича на Мардин. Посещение на конака. Градът е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Сурияните са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, което от своя страна им помага да правят и най-хубавото вино в целия район. Разходка в града.
Отпътуване за Ван. Вечеря. Нощувка във Ван.

6-ти ден Ван – Догубеязит - Ъгдър
Закуска. Посещение на градската крепост, музеят на котките, магазин за бижута от сребро и злато, образци на древната цивилизация Урарту. Друга известна забележителност тук са Ванските котки – бяла козина и изумрудени или кехлибарени очи, защитен вид.
Посещение на о. Акдамар в езерото Ван. Има легенда, свързана с името на острова. Благородник се влюбил в красиво момиче на име Тамар и посещавал острова всяка вечер, за да я види. Докато преминавал езерото през една бурна нощ, лодката му се преобръща, апоследните думи, които казва преди да се удави били „Ах Тамар“. Тамар, очаквала пристигането на любимия си, умира скоро след като разбрала за смъртта му. От тогава островът е наричан "Ach Tamar" (Aght'amar).
Отпътуване към Догубеязит и посещение на двореца Ишак паша. Дворецът е строен през 17в. и не е в типичен османски стил, а по-скоро представлява смесица от анадолска, иранска и северно месопотамска архитектурна традиция. Вечеря. Нощувка в Ъгдър.

7-ми ден Ъгдър - Карс
Закуска.
Отпътуване към Карс. Посещение на руините на древният и величествен някога град Ани, наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути. Посещение на крепостта, улиците и сгради. Посещение на музея на кашкавала и сиренето в Карс. Разходка и разглеждане на историческите обекти в стария град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка в Карс.

8-ми ден Карс – Истанбул - София
Трансфер до летището за полет до София през Истанбул. Кацане в София в 20:25ч.
Допълнителна информация
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Адъяман и Карс – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3* и 4*;
 • Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата с включени входни такси;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Водач – екскурзовод от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 15 евро на човек за целия престой
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;
 • Доплащане при група 12-14 души – 140лв.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 140лв.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43
Хотели по програмата
Истанбул, Турция
Цени от
2530 лв.
Истанбул, Турция
Цени от
2590 лв.